Uszályon érkezett a hajó a Balatonra

2011-12-21 06:35:00 szorenyi.p

hírkép

A jövő év őszén helyezik üzembe a Balaton új, 300 fős személyszállító hajóját, amelyet egy németországi, Bodeni-tó melletti hajógyártól vásárolt meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót nagyobb darabokra bontva, uszállyal szállították a Dunán Dunaújvárosig, majd kamionokal szállították Siófokra.



Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta, az önkormányzatok tulajdonában lévő társaság az új járművet 500 ezer euróért, féláron vásárolta meg a németországi hajógyártótól. Az ugyanis tönkrement amiatt, hogy ennek a hajónak az eredeti osztrák vevője visszamondta a megrendelését.

Ahhoz, hogy a Balatonhoz tudják szállítani, a hajótestet szét kellett vágni, amit a balatoni hajózási társaság lakatos-hegesztő brigádja végzett el még Németországban. Mivel mind a Balaton, mind a Sió-csatorna vízállása igen alacsony, az uszályon érkező darabokat nem lehetett vízen szállítani Siófokig, ezért át kellett daruzni egy trélerre.

Várhatóan jövő év szeptemberére építik készre a hajótestet a társaság dolgozói, és mutatják be az új személyszállító hajót a nagyközönségnek, amely az egyik legnagyobb menetrend szerinti közlekedésbe bekapcsolódó hajó lesz a Balatonon. Nevének kiválasztására pályázatot írnak ki.