Így karácsonyoznak Hawaii-on

2011-12-19 15:19:00 superadmin

hírkép

San Franciscóból indulva, csaknem 5 órás repülőút után a Hawaii szigetcsoport egyik legszebb szigetén, Kauin, pontosabban annak fővárosában, Lihuéban landolt gépünk.



Kaliforniában már november végén, közvetlenül a Hálaadás napja után megkezdődött az ünnepi őrület. A legtöbb házban már jóval az ünnepek előtt felállították a fákat, a fénydísz pedig olyan, mint csak Amerikában lehet: lenyűgöző, pazarló, sokszor nagyon giccses. Kíváncsian vártuk, mennyire van jelen az ünnepi hangulat a Csendes-óceán közepén fekvő szigeteken, melyek Kalifornia partjaitól több mint 4 ezer kilométeres távolságban húzódnak.

Már a lihuei repülőtér is felülmúlta várakozásainkat. Mindenütt ünnepi díszítés, igaz nem fenyőfákon, hanem a trópusi fákon, pálmákon. És a repülőtéri épület minden zugában halkan szólnak az unalomig ismételt karácsonyi dalok. A szállodák mintha egymást akarnák felülmúlni a díszítésben, furcsa látvány -legalább is számunkra- a medencék körüli díszítés...

Karácsony főidénynek számít az amerikaiak egyik legkedveltebb üdülőhelyén, ahol szinte mindig nyár van, a hőmérséklet nappal nem emelkedik 30 fok fölé, ám éjszaka sem csökken 20 fok alá. Kaui különösen kedvelt utazási cél, a sziget természeti szépségeinek köszönhetően - egy tekintélyes utazási szaklap ankétjában a második lett a világ legszebb szigeteinek rangsorolásában (csak Galapagos előzte meg) (szerintünk a világszám jobb rangsort tud készíteni - a szerk.).

Kauai a Hawaii szigetcsoport legidősebb tagja. 1430 négyzetkilométeres területével a negyedik legnagyobb a szigetcsoporton belül. Sokan csak "kertsziget"-ként ismerik, így is szerepel a legtöbb útikönyvben. Tegyük hozzá, teljes joggal. A hegyekkel tarkított sziget legmagasabb pontja a vulkáni eredetű Kawaikini a maga 1598 méteres magasságával. Kauai a Föld egyik legnedvesebb pontja, évente mintegy 11700 mm-nyi eső esik a keleten fekvő Waialeale hegység területén. A sok eső völgyeket mélyített ki a hegységek közt, és kanyonokat vágott sok gyönyörű vízeséssel. A páratlan szépségű természetet számos filmben láthattuk.

Több mint 70 filmet jeleneteihez nyújtott csodálatos hátteret a táj, köztük olyan kassza- és közönségsikereknek, mint a Jurassic Park vagy az Elveszett frigyláda fosztogatói.

Protics János