Megolvadt a Berlusconi szobor

2009-12-08 00:00:00 silviu

hírkép

Róma-Olaszország. Nem bírta ki Rómában az esős éjszakát a jégből készült Silvio Berlusconi. A szobor összeomlott hajnalban, több ezer darabra zúzódva.



A szobrot a Greenpeace aktivisták helyezték el a Fori Imperiali-n, ezzel felkérve az olasz kormányfőt, hogy tegyen azért, hogy Olaszország egy vezetőország legyen a klímaváltozás elleni harcban. Az önkéntesek határozottsága éles ellentétben van a Kormány közömbösségével a klíma kapcsán.

Berlusconi szobrát nem lehetett összehasonlítani azokkal a császári szobrokkal, amelyek mellé került. Az aktivisták úgy vélik, hogy ez a különbség egy igazi vezéregyéniség és egy olyan személy között, aki nem képes hatást fejteni saját politikájával.

Egy igazi vezér történelmet alkot, vállalja, hogy az energiapolitika komoly reformokat hozzon létre, és Koppenhágába nem fényképezkedni megy, hanem támogatni azt az egyetlen politikát, ami talán megmentheti a világot: 40%-al csökkenteni az üvegházhatást okozó gázkibocsátást az iparosított országokban és támogatni a fejlődésben levő országokat az éghajlatváltózással kapcsolatos kihívásoknak megfelelően.

Még nincs késő a bolygó összeomlásának elkerüléséhez, de döntéseket most kell hozni. El lehet érni egy tiszta „energia forradalmat”, de ehhez politikai akaratra is szükség van.