2009-12-11 00:00:00 szorenyi.p
A Luca-napról főleg azt tudjuk, hogy ilyenkor faragják azt a bizonyos széket, amelyre ráállva megtudhatjuk ki a boszorkány. Van ám azonban egy recept, amelyet ezen jeles napon kell elkészíteni. Finom édesség lesz belőle.
A forrásban levő tejbe habverővel belekeverjük a darát. Sűrűre főzzük, félretesszük, majd amikor kezd kihűlni,
hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojásokat, a lehámozott, apró kockákra vágott zsemléket, reszelt citromhéjat,
5 dkg porcukrot és egy csipet sót.
Luca napja december 13-re esik.
A tésztát kb. 15 percig pihentetjük. Közben a lekvárhoz 2-3 evőkanál porcukrot adunk, majd hozzákeverjük a mákot meg a rumot. A tésztából hengereket formázunk, s ezeket 12 részre vágjuk. A tésztakorongokat az ujjainkkal kissé szétlapítjuk, azután mindegyikre teszünk a lekváros máktöltelékből. Lisztezett deszkán gombóccá formázzuk, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kb. 10-15 perc alatt kifőzzük. A gombócokat szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, jól lecsurgatjuk, előmelegített tálra rakjuk. Forró vajjal meglocsoljuk, és cukorral elkevert darált dióban meghempergetjük.
Mindez 50 perc alatt elkészíthető és egy adag belőle 480 kalória. A receptet a Szabad Föld internetes honlapján találtuk.