A franciák nekimennek a magyar libamájnak

2011-11-30 15:59:00 szorenyi.p

hírkép

A délnyugat-franciaországi libatenyésztők a földrajzi jelzéssel védett minősítés bevezetését követelik a helyi libamáj sajátosságainak védelmében. Az ok, hogy Magyarország elárasztotta jó minőségű libamájjal Franciaországot.



A francia konyha egyik specialitása a libamáj, de a franciaországi piacon forgalmazott libamájnak csak alig 5 százaléka származik hazai tenyésztésből. A francia tenyésztők nem értik, hogyan lehet magyar libamájat forgalmazni Franciaországban olyan felirattal, hogy "Gers-ben feldolgozott" vagy "Périgord-ban készített" termék.

Képviselőik először "védett származási helyen előállított termékekre" (AOP) alkalmazott európai minősítést reklamáltak, de végül a "földrajzi jelzéssel védett" minősítésre nyújtottak be kérelmet a francia hatóságoknál az "anomália" orvoslására. Döntés 2012 első felében várható - írja a vg.hu.