Irány a Mars

2011-11-27 07:46:00 szorenyi.p

hírkép

Ismét űrszondát küldenek az amerikaiak a Marsra. Az útja 8 és fél hónapig tart. Az indítás remekül sikerült, tehát a jelek szerint 2012 augusztusában ismét élőben láthatunk majd felvételeket a legközelebbi bolygóról.



A misszió egyértelmű célja, hogy az élet után kutassanak a Marson. Éppen ezért bevetik a mostanság ismert csúcstechnológiát. a jármű 900 kilogrammos és olyan plutónium telepe van, amely 14 évig képes táplálni a műszereket. Már a landolás is különleges lesz, hiszen nem az eddig használt légzsákos csillapítási rendszerrel száll majd le a Mars-jármű. Saját daruival ér majd földet, pontosabbat Marsot.

A korábbi Mars-járókkal szemben a Curiosity egyik nagy előnye, hogy kapcsolatban áll a Mars körül keringő Mars Reconnaisance Orbiter szondával, amely nagy felbontású képeket készít a felszínről, így kalauzolva a Mars-járót érdekes pontokra és ígéretes területekre a hegyen.

Az elmúlt években az oroszok is próbálkoztak, de pár hete indított szondájuk nem tudta elhagyni a Föld vonzáskörét. Várhatóan visszazuhan majd. Az orosz miniszterelnök börtönnel fenyegette meg az orosz űrprogram felelőseit.



A projekt 2,5 milliárd dollárba kerül