A plázák sikere Csehországban

2011-11-22 14:17:00 protic

hírkép

Közép és Kelet Európában az ezer lakosra eső bevásárlóközponti eladóterület Csehországban a legnagyobb. E tekintetben megelőzi Németországot és Belgiumot is ? olvasható a Hospodárske Noviny c.tekintélyes cseh gazdasági napilap nemrégi összeállításában.



A Jones Lang LaSalle tanácsadó cég felméréséből az is kiderül, hogy Szlovákia idevágó adata egyharmaddal kisebb a csehnél.

Csehországban ezer lakosra 231 négyzetméternyi korszerű bevásárlóközponti eladóterület esik, Lengyelországban 197, Horvátországban 184 és Szlovákiában 173 négyzetméter. Meglepésnek számít Magyarország lemaradása, hiszen Budapesten már az 1990-es évek második felétől sorra épültek a nagyobbnál nagyobb plázák. A felmérés szerint Magyarországon egy főre mindössze 132 négyzetméternyi eladóterület jut, ami a közeljövőben feltehetően nem növekszik tovább, mivel plázaépítési stop van érvényben. Számottevő Románia lemaradása, mindössze 68 négyzetméter bevásárlóközponti eladóterület esik ezer főre, még ennél is rosszabb a helyzet Szerbiában...

Bár Csehországban 2013-ig további 166 ezer négyzetméternyi eladóterület átadását tervezik, tehát tovább bővül a kínálat, mégis régiónkban ebben az országban a legmagasabb a bérleti díjak. Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 95 euró, míg a legolcsóbbnak számító Horvátországban 40 euró.