Új pénz a Balatonnál

2011-11-21 15:03:00 V.J.

hírkép

Nem szűnik a pénzgründolás Magyarországon. Balatoni koronának hívják majd a fizetőeszközt, ami január 1-jétől lesz érvényes Veszprémben és térségében.



A veszprémi polgármester szerint hatféle címletű bankjegyet vezetnek be. A helyi pénz kibocsátásának kezdeményezéséhez csatlakozott a kezdeményezéshez Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, valamint három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany.

Leitold László, a veszprémi székhelyű Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: több millió forint értékű kibocsátást terveznek januártól a helyi pénzből.

A bankjegyek Vagyóczky Károlynak, a Magyar Nemzeti Bank művészeti tervezőjének a munkái (ő tervezte valamennyi forgalomban lévő papírpénzünket), s az egyes bankjegyeken Veszprém és környéke nevezetességei, illetőleg történelmi személyiségei láthatók majd. a helyi pénz vízjeles papírra készül, UV-pelyhek lesznek a papírban, azon pedig dombornyomás is felfedezhető lesz, s több láthatatlan jelet helyeznek el, amelyek csak UV-fényben "jönnek elő". A bankjegyek különböző színben készülnek.