Megveheted a legősibb magyar útikönyvet

2011-11-15 09:51:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarország első útikönyvét is elárverezik pénteken. A kikiáltási ára 400000 forint. Az aukcióra Budapesten kerül sor. A XIX. században készült mű Magyarországot és Erdélyt mutatja be.



A XIX. századi illusztrált magyar topográfiai irodalom főművét Hunfalvy János, a jog-, filozófia-, teológia- és földrajz- tudományokban egyaránt járatos tudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és Ludwig Rohbock, a kor egyik leghíresebb német művésze jegyzi. A több mint kétszáz acélmetszetet tartalmazó mű szövege miatt ez az első magyarországi útikönyv is, amely teljes áttekintést nyújt történeti és helyismereti adatokkal együtt. Az első kötet Budapest és környéke, a második Magyarország, a harmadik Erdély nevezetességeit tárgyalja.

A magyar népi kultúra első összefoglalási kísérlete az 1886 és 1901 között megjelent 21 kötetes, Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című, népszerű stílusú mű 300 ezer forinttól licitálható. A Rudolf trónörökös kezdeményezésére és közreműködésével létrejött munka a monarchia földrajzával, állat- és növényvilágával, történetével és néprajzával foglalkozik. Utóbbi, forrásértékű fejezetek szerzői között van Hunfalvy Pál, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és Benedek Elek is.



Az aukciót a Szőnyi Antikvárium tartja.