Megkezdődött a hógyártás a Tátrában

2011-11-14 12:35:00 protic

hírkép

Az elmúlt napok hideg időjárása és főleg az éjszakai fagyok lehetővé tették, hogy az Alacsony Tátrában, a Chopok alatti pályákon beindítsák a hóágyukat.



A műhó gyártását előbb az északi lejtőkön kezdték meg, majd később a déli oldalon is üzembe helyezték a hóágyukat. Természetes hóra egyelőre nem nagyon van kilátás, az előrejelzés szerint a következő 6-8 nap során nem várható csapadék. A legnagyobb és legmodernebb szlovákiai síközpont üzemeltetői december 3-ára tervezik az új síszeszon ünnepélyes megnyitását, addig legalább 60-80 cm hórétegnek kell borítania a pályákat. Amennyiben a természet meggondolná magát és kiadós havazás jönne, az idénynyitót akár korábban is megtarthatják.

A Magas Tátrában a szezon beindítását december 10-re tervezik, ekkor a Csorba tónál és Tátralomnicon akarják beindítani a sífelvonókat. Itt is egyelőre a műhóhógyártásra szorítkoznak.

Eddig Szlovákiában a legkorábbi síidénykezdetet 2009-ben jegyezték fel, két évvel ezelőtt már október közepén annyi hó hullott, hogy a MagasTátrában, Zsdiarban üzembe helyezték a felvonókat. Később azonban jött a felmelegedés, elolvadt a hó és csak karácsony előtt lehetett újból beindítani a sílifteket.

A síelési idény hosszát tekintve a Magas Tátrában és Szlovákiában is a Csorba tó tartja a rekordot. 2007-ben már november 10-től lehetett síelni és a szezon egészen 2008 május 11.-ig tartott. 184 nappal ez volt eddig a leghosszabb síelési idény Szlovákiában...