Magyar fotóművész kiálítása Pozsonyban

2011-11-11 13:02:00 protic

hírkép

A Szlovákiai Fotóhónap keretében december közepéig látható a Pozsonyi Magyar Intézetben Dezső Tamás Magyarországon és külföldön is többszörösen kitüntetett fotográfus képeiből készült, Itt,bárhol c.kiállítás.



Az elmúlt három év kelet-európai utazásait megörökítő Itt, bárhol sorozatban a helyszíneken és az ott élő embereken keresztül mutatja meg a fotós a rendszerváltás óta változatlanul maradt, sajátos kelet-európai világot.

A 21. Fotóhónap keretében rendezett tárlat kurátora Csizek Gabriella, társrendezője pedig a budapesti Magyar Fotográfusok Háza. ?Az idő mindenütt ugyanúgy telik. Vannak helyek, ahol mintha ott felejtődött volna a múlt, megőrizve a máshonnan már eltűntet: embereket, épületeket, tájakat, életeket? ? áll a meghívón.

Dezső Tamásnak ez a sorozata látható volt májusban a Raiffeisen Galériában, és ugyancsak idén Franciaországban, Montrouge-ban elnyerte vele a Biennale Jeune Création Européenne (a Fiatal Európai Alkotók Hálózatának Biennáléja) Nagydíját tíz ország 80 művésze közül, és kitüntették Santa Fében is, az Egyesült Államokban.

 Magyarországon 2006-ban az Év fotográfusa lett az 1978-ban Budapesten született fotós, aki három műszaki felsőoktatási intézményt hagyott félbe. Fotózni a Práter utcai fényképész iskolában tanult, majd a Fotóművészek Szövetségének tanfolyamán. Első kiállítása 2005-ben volt Az Ügető végnapjai sorozattal, amellyel elnyerte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének nagydíját. Dezső Tamás képeit közölte már a Time amerikai magazin, a The New York Times napilap, a National Geographic magazin, a Le Monde francia napilap Magazine melléklete és más újságok.