Filmezés a kassai dómban

2011-10-27 12:54:00 protic

hírkép

Október utolsó hetében külföldi filmesek népes csoportja szállta meg a kassai dómot. A Vég nélküli világ / World Without End/ c. tévésorozat néhány jelenét veszik fel ezekben a napokban a magyar történelemből is jól ismert Szent Erzsébet székesegyházban.



A sorozat egyik producere Ridley Scott, aki 2000-ben a Gladiátor c.filmért öt Oscar díjat kapott. Az egyik főszereplő a több sorozatból jól ismert Cynthia Nixon, akinek minden mozgását nagy figyelem kíséri a kelet-szlovákiai városban. A színésznő főleg a Szex a városban c.sorozatban vált ismertté.

A 250 tagú stáb 50 kamionnal vonult ki a helyszínre. A most készülő, több mint 44 millió dolláros költségvetésű tv-filmsorozat a 14.századi Angliában játszódik. A gótikus stílusban épült kassai dómban egy csata utáni jelenetet forgatnak. A kéthetesre tervezett forgatás során egy mindössze négy perces jelenet rögzítenek. A film többi része Magyarországon készül, ahol egy egész középkori város részét építették fel a filmeseknek. A külföldi filmkészítők azért választották az egyik helyszínül a kassai dómot, mert a székesegyház azon kevés templomok egyike, amely eredeti formájában maradt fenn.

A film Ken Follett azonos című regénye alapján készül és Cynthia Nixon mellett olyan ismert színészek is játszanak benne mint Ben Chaplin, David Bradley vagy Miranda Richardson. A forgatásból a kassaik is kivehetik részüket, a filmesek naponta közel 100 embert foglalkoztatnak a tömegjeleneteknél, a „színészek“ a 12 órás filmezésért kb.30 eurót kapnak. A város is jól jár, komoly bevétele van a közterület bérléséért. Úgy tudni a népes stáb bőven költekezik a helyi szállodákban és éttermekben.

A Vég nélküli világ című sorozat első részeit a tervek szerint 2012 végén láthatják majd a tv-nézők.