Az öngondoskodás még nem életstratégia

2011-10-26 15:45:00 V.J.

hírkép

Az emberek pénzügyi tartalékai enyhe mértékben csökkentek, a megtakarítási szándék azonban nőtt. Az ellentétes irányú változások kiegyenlítették egymást, így az OTP Öngondoskodási Index értéke nem változott, a 100 pontos skálán 36 pont maradt. A bank támogatásával konferenciát tarottak az öngondoskodásról



Sok a bizonytalanság az öngondoskodás fogalma körül – mondta bevezetőjében Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Nálunk legtöbben pusztán a pénzügyi biztonságot értik alatta. Pedig az öngondoskodás egy folyamat, melybe az anyagi biztonság megteremtésén túl beletartozik az egészség tudatos megőrzése vagy akár a környezettudatosság is. Miközben ennek szerepe felértékelődik – nem utolsósorban a válság hatásai miatt – nálunk még mindig nem veszi észre a társadalom többsége, hogy az olcsó pénz és a hitelekből való finanszírozás kora lejárt. A lakosságnak az a harmada sem fordít figyelmet az öngondoskodáson alapuló életszemlélet és életstratégia kialakítására, aki ezt megtehetné. Pedig egyre inkább le kell számolni az állam szerepvállalásához fűzött illúziókkal. Sokak szerint a megtakarítás ma is luxus. Nagyon fontos a pénzintézetek felelősségének hangsúlyozása annak érdekében, hogy ne nőjön fel még egy generáció, aki nem rendelkezik legalább minimális pénzügyi ismeretekkel. Külön kiemelte az OTP – mint legnagyobb lakossági bank felelősség vállalásának fontosságát. Ennek egyik fontos eszköze a fiatalokat megcélzó Fáy András Alapítvány tevékenysége, a most zajló Alma mater akció, melyben a bank képviselői személyesen beszélnek az öngondoskodó életstratégia kialakításának fontosságáról a diákoknak. A hagyományos banki megtakarítások mellett az igazi öngondoskodó termékek megismertetéséről szólt Öcsi Béla, a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgató-helyettese. A trendek szerint fejlettebb országokban az emberek nemcsak a bankbetétekre alapozzák az öngondoskodást. Kiemelte a közvetlen kapcsolattartás fontosságát, melyben az embereket pénzügyi kérdésekben és hosszútávú megtakarításaikban független pénzügyi tanácsadók is segítik – akár az internet segítségével is. Király Júlia, az MNB képviseletében arról beszélt, hogy láthatóan két Európa van és ez megmutatkozik nemcsak az eladósodás mértékében, de az emberek öngondoskodáshoz való viszonyában is. Rámutatott, hogy a hazai lakossági megtakarítások túl alacsonyak az állam kiemelkedő eladósodottságához képest.  A konferencia előadói  közül  Hankiss Elemér az életstratégiák és a szolidaritás fontosságát, Závecz Tibor, az  Ipsos kutatási igazgatója a személyes attitűdök változását emelte ki előadásában..

Az államra számítunk, de nem bízunk benne

A rendezvényen Illés Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója ismertette a nyáron indult Öngondoskodási Index program legfrissebb kutatási eredményeit is, amelyből kiderült, hogy a válság ellenére továbbra sem foglakoznak az emberek megfelelő súllyal a pénzügyi jövő megtervezésével. Az öngondoskodási index értéke nem változott. Mint  Illés Zoltán előadásában kiemelte, az öngondoskodási index megmutatja vajon mit gondolunk a hosszútávú céljainkról, hogyan viszonyulunk az életstratégiánkhoz. A kutatás egyik fontos kérdése volt, vajon mi történt a nyugdíjpénztári hozamokkal? Ezek a hozamok – melyeket a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtésére tettünk félre – a vizsgálat szerint sajnos nem váltak megtakarítássá. A lakosság döntő többsége folyó kiadásaira költötte és így nem szolgálja az öngondoskodás céljait. A kutatási eredmények szerint még mindig az állami gondoskodásban bízik a megkérdezettek 69%-a. Nagyon szomorú, hogy a fiatalok több, mint fele – a 18 – 30 évesek között – is ezt az attitűdöt hordozzák – állapította meg a bankszakember. Pozitív jelek is vannak szerencsére, amik alapján bizakodni lehet, hiszen egyre többen tartják fontosnak az egészségük védelmét, hiszen ez fontos tényező a célok meghatározásában és az életstratégiák kialakításában. Sokan sokkal jobban bíznak a szerencsejátékból szerzett nagyobb jövedelemben, mint a takarékoskodásban vagy a több munkában. Viszont egyre többen gondolják úgy, hogy mi magunk vagyunk felelősek saját életpályánk biztonságáért, ami pozitív változást mutat.

Vissza az iskolapadba

Sokak szerint a kis megtakarítás nem oldja meg a nyugdíjas évek és a nehéz élethelyzetek bizonytalanságát, pedig a kis összegű rendszeres megtakarítás nemcsak konkrét anyagi biztonság alapja lehet, de szemléletet is jelent. Pontosan ezért fontos a nevelés és a tájékoztatás már a legfiatalabb korosztályokban. A Takarékossági  Világnaphoz kapcsolódva a konferencia mellett az OTP Bank konkrét programokkal is a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás eszméjét népszerűsíti, különösen a fiatalok között.  Október utolsó hetében a  „Vissza az alma materbe” program keretében a bank vezetői a régi iskolájuk diákjainak  tartanak 45 perces órákat. Ez egyike az OTP Fáy Alapítvány programjainak, melyben a jövő generációnak nyújt segítséget a pénzügyi és gazdasági világ megértéséhez, illetve a tudatos életút megtervezéséhez.