Lelőtték az utolsó orrszarvút Vietnámban

2011-10-26 13:52:00 szorenyi.p

hírkép

Vietnamban orvvadászok megölték az ottani utolsó jávai orrszarvút. Most DNS minta alapján egyértelműsítették a kiirtást.



A vadorzók tevékenysége miatt kihalt a jávai orrszarvú Vietnamban - jelentette be a Természetvédelmi Világalap. A szervezet szerint ezzel már csak a fajnak alig ötven képviselője maradt, ezek a példányok az Indonéziához tartozó Jáva szigetén élnek egy nemzeti parkban.

A vadorzók mellett a vietnami hatóságokat is felelősség terheli a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúnak az ázsiai szárazföldről való eltűnésében - állapítja meg a WWF. A délkelet-ázsiai országnak a biológiai sokféleség megőrzésére tett fáradozásai nem elegendők, és ez igaz más veszélyeztetett állatokra, így a tigrisekre, az ázsiai elefántokra és a sziámi krokodilokra nézve is.

A Vietnamban élő utolsó jávai orrszarvút 2010 áprilisában ejtették el orvvadászok. Az állat teteme lövedékek okozta sebesülések nyomait mutatta, az orrszarvúnak hiányzott a tülke. Mindeddig azonban nem volt egyértelmű, hogy az akkoriban begyűjtött ürülékminták attól az állattól vagy esetleg egy másiktól származtak. Mostanra viszont génelemzések megerősítették, hogy az elejtett példányé voltak.