Ahol autentikus a cigánypecsenye

2011-10-22 12:20:00 szorenyi.p

hírkép

Pacalpörköltet tálalnak sült krumplival az ország első roma éttermében, amely a napokban nyitott Békésen. Ásós Géza, a Kira vendéglő tulajdonosa szerint, aki maga is roma származású, mindenekelőtt tradicionális roma ételeket szolgálnak fel, és a főzés alapja a finomság mellett az olcsóság.



A pacalpörköltön túl cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal is szerepel az étlapon. Az új étterem főszakácsa a roma tulajdonos családjának segítségével sajátította el az ételek elkészítésének fogásait. A csirke farhát móringgal például úgy készül, hogy a főtt krumplit hagymásan készítik elő, majd piros fűszerekkel ízesítik.

A Kira vendéglő tulajdonosa abban bízik, hogy sikert arat vállalkozása, mert a roma ételeket, például a töltött káposztát hétköznap is felszolgálják, és ez nem jellemző a magyarországi éttermek kínálatára.

A vállalkozó egyébként egy korábbi pizzériát alakított át, és mint fogalmazott, száz négyzetméteres konyhája a legkényesebb uniós előírásoknak is megfelel. Az étteremben rövidesen autentikus, a valódi cigány folklórt őrző roma zene várja majd az érdeklődőket.