Megújult a legrégibb székelykapu

2011-10-15 11:26:00 V.J.

hírkép

Több mint kétszáz éves székelykaput restauráltak Erdélyben, a székelyföldi Csíkszentgyörgyön, ahol csütörtökön adták át hivatalosan a felújított népművészeti alkotást.



Az 1775-ből származó székely kapu a legrégebbi Székelyföldön az eredeti helyén megőrzött kapuk közül. Csíkszentgyörgyön a 206-os szám alatti Tekse-porta megújult bejáratát a VIII. Székelykapuk Napja keretében adták át.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke beszédében méltatta Kovács Piroskának, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetőjének a székelykapuk megmentésére irányuló tevékenységét. György József polgármester a község gyöngyszemének nevezte a felújított kaput, és reményét fejezte ki, hogy sokan eljönnek megtekinteni a restaurált alkotást.

A felújítás nyomán a tulajdonosok elkötelezték magukat, hogy a kaput megóvják, nem bontják le, és csak a helyi polgármesteri hivatal engedélyével módosítanak rajta.

A Hargita megyei tanács évente 30 ezer lejt (kétmillió forint) költ a székelykapuk restaurálására. Székelyföldön számos ház előtt lehet úgynevezett székelykaput látni, amelyek a gazdaságok utca felőli bejáratánál állnak.