Újabb buszsáv Budapesten

2011-10-13 17:54:00 szorenyi.p

hírkép

A Budaörsi út a legfontosabb sugárút az agglomerációs város és Budapest belvárosa között. A csúcsforgalomban a buszok is csak araszoltak, a buszsáv kiépítésével azonban 5-10 perccel is rövidülhet a menetidejük - mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a Budaörsi úti buszsáv átadásakor.



A projekt 287 millió forintba került, ebből 217 millió forint uniós támogatás. Ebből az összegből 2500 négyzetméretnyi új útszakasz épült, átépítették a járdaszigeteket, a Poprádi útnál új megállót építették, 800 méter hosszan kiváltották az elektromos kábeleket, valamit kiépítettek egy kamerarendszert is; a buszsávokat négy kamera figyeli.

A buszfolyosó kialakítása során sávszélesítésre is sor került. A buszsáv létesítése miatt két helyen a meglévő kerékpárút nyomvonala is módosult, valamint egy autóbuszmegálló is megújult.

Buszsávokat jelöltek ki a Gazdagréti úton a Budaörsi út és a Rétköz utca között, valamit a Lapu utcán a Gazdagréti csomópont és az M1-M7-es autópálya bevezető szakasza között. Ezekkel a módosításokkal a 40-es, a 139-es, a 153-as, a 239-es, a 240-es és a 240E járatok menetideje csökkenhet.

A BKK reményei szerint a fejlesztés hatására csökkennek a csúcsidőben tapasztalt torlódások, az önálló buszsáv kiépítésével a menetidő rövidebb, a tömegközlekedés kiszámíthatóbbá válik.