Repülhetnek a szállodai dolgozók

2011-10-10 09:44:00 szorenyi.p

hírkép

A minimálbér tervezett emelése elbocsájtási hullámot válthat ki a szállodaiparban - erről ír a Napi Gazdaság. Az újság hotelvezetők nyilatkoztak. Azt mondják, hogy a fix költségeken már nem tudnak spórolni, sőt az üzemanyagárak miatt, azok még emelkednek is.



Már csak béreken lehet valamennyit spórolni, ám ezt ma már csak elbocsátásokkal lehet megoldani − mondta Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak. A szakember szerint ez a szolgáltatások színvonalának eséséhez vezet, hiszen amit hatékonyságjavításból eddig el lehetett érni, azt már megtették.

A Hunguestnek döntően vidéki szállodái vannak, ráadásul az átlagosnál is komolyabb gondot okoz majd jövőre a minimálbér emelése: a vidéki házakban dolgozók jelentős része "valós minimálbéres", az ő fizetésük kigazdálkodása teljesíthetetlen feladatnak tűnik, főleg hogy ehhez az energia- és az élelmiszerárak növekedése is kapcsolódik.

Bár a szektorban még mindig erős a túlélési ösztön, túl sok remény nem maradt − állítja pesszimistán Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója is. A fix költségek növekedése mellett a szakember a kilátásokat sem sorolja az örömteli oldalra. Az országmarketingre szánt összeg évek óta lényegében semmire sem elég, és az sem segíti a vendégek idecsalogatását, hogy a nemzetközi médiában Magyarországot rendszerint negatív előjellel említik. A turista ugyanis nem vizsgálja az információk valóságtartalmát, hanem "biztosabb" desztináció után néz − érvel a szakember.