Tour de France és a száz boci

2011-10-05 09:07:00 szorenyi.p

hírkép

Az eltévedt kerékpárverseny, a kék, sárga, piros és a zöld biciklik futómuskátlikkal, avagy a vidéki élet rejtett pillanata. Francia vidéki életkép egy magyar diáklány szemével.



Kis hazánktól távol, ám Párizshoz annál közelebb, a kastélyairól elhíresült Loire völgyében lehetőségem nyílt arra, hogy megismerkedjek a francia vidék rejtett arcával.

Vendéglátóim a falusi élet izgalmait bizonyítván elővették fényképalbumaikat és izgalommal mutogatták a képeket, ahol egy sárga trikós kerékpáros után több száz színes bicajos tekert. Büszkén mondták: "Kilenc éve erre haladt át a Tour de France." Lányuk megjegyezte, hogy biztosan véletlenül eltévedtek néhányan - de ez inkább a csevegés továbbgörgetésének betétmondata volt. Mindenesetre ennek örömére akkor felékesítették a falut, régi kiszuperált kerékpárokat különböző színűekre lefestettek, csomagtartóikat, kormányaikat virágokkal díszítették. Márványtáblát is helyeztek a főutcára, hogy erre "szokott" elhaladni a nagy bicikliverseny mezőnye.

A háziúr, akinél szállást vettem meg is jegyezte, hogy bocijai úgy megbámulták a kerékpárosokat, mint az a bizonyos magyar borjú bámul az új kapura. Van is azóta egy ilyen francia mondás: "Megbámulja, mint húsmarha a Tour de France-ot".

(Draxler Panni)