Három hónap mínuszban van az emberiség

2011-10-05 14:07:00 szorenyi.p

hírkép

Az emberiség keddre felélte az egész évi ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit - derült ki a Global Footprint Network nemzetközi szervezet kutatásaiból.



Az emberiség körülbelül kilenc hónap alatt fogyasztja el azt a természeti erőforrás mennyiséget, melyet a bolygó fenntartható módon tudna előállítani az év egészében. A keletkező ökológiai deficitet az év hátralévő 3 hónapjában úgy lehet fenntartani, hogy az emberiség a természeti tőkét, vagyis "megtakarításait" kezdi fogyasztani. Az ökológiai túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több és több tőke fogy, miközben az igények, kiadások növekednek - közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Az emberiség történetének nagy részében olyan ütemben használta fel a természeti erőforrásokat, amely a természeti erőforrások megújulási képességén belül volt. Az 1980-as években átlépte a kritikus vonalat: szükségletei túlnőttek azon a határon, amelyet a természet fenntartható módon képes előállítani. Ezt az állapotot nevezik ökológiai túllövésnek.

A GFN 2011-re vonatkozó előzetes számításai azt mutatják, hogy jelenleg olyan ütemben használjuk fel a természeti erőforrásokat, amelyet 1,2-1,5 bolygó tudna fenntartható módon kielégíteni. A kutatások azt jelzik, hogy jóval az évszázad közepe előtt már két bolygónyi kapacitást követelnek majd az emberi igények.

Ebben az évben az Ökológiai Túllövés Napjának fontos nyomatékot ad az a tény, hogy az ENSZ számításai szerint a Föld lakossága - az eseménnyel nagyjából egyidejűleg - eléri a 7 milliárd főt.