Miért van ilyen meleg szeptemberben?

2011-09-24 08:59:00 szorenyi.p

hírkép

A Kárpát-medence és Magyarország időjárását az határozza meg, hogy a mérsékelt övezetben uralkodó nyugati áramlás vagy a meleg, szubtrópusi anticiklonokat, vagy a mérsékeltövi ciklonokat, vagy éppen a sarki keleties áramlási zónát "sodorja" ide.



Július második felében azért volt rossz idő, mert egy hosszú periódus alatt a nyugati légáramlás hatalmas hullámai közül Magyarországra éppen a "ciklonos, hideg" tartomány esett, a ciklon középpontja sokáig szinte egy helyben tartózkodott. Az időjárási térképen több napon keresztül kellett az időjárási frontokat berajzolni, miközben az Atlanti-óceán felett egy hatalmas anticiklon biztosította a hajósok számára a napsütéses, frontmentes időt.

Most viszont a ciklonok pályája északra húzódott a frontokkal együtt, akárcsak 2009 szeptemberében. Ez azt eredményezi, hogy nálunk a szubtrópusi eredetű anticiklon veszi át az uralmat az időjárás irányításában. Az anticiklonban kialakuló légáramlások szárító hatásúak, így alig van felhő az égen, és csapadékmentes, nyugodt az idő. Ez a képződmény egyben akadályozza is a frontok vonulását, illetve jelentősen gyengíti őket.

Magyarországon statisztikai értelemben az augusztus és a szeptember valóban szárazabb és napfényben gazdagabb, mint bármely másik hónap. A mostanihoz hasonló, hosszúra nyúlt száraz és tartósan a sokévi átlagnál jóval melegebb időszakra viszont nehéz lenne példát találni - legalábbis a "ritka" kategóriába tartozik. A szép idő, a 25-27 Celsius-fokig melegedő levegő egy szubtrópusi eredetű anticiklon miatt tart ki szeptember végéig.