Divat a katasztrófaturizmus

2011-09-19 11:49:00 superadmin

hírkép

Pompei városát a Kr. u. 79-ben a Vezúv kitöréséből származó hamu és lapilli teljesen betemette és lakhatatlanná tette. Az otthonaikat elvesztő áldozatok vélhetően kihagyták volna a kitörő tűzhányó nyújtotta élményt.



Egyre többen vannak azok, akiket nem a szép táj és idő vonz egy-egy utazás során, hanem hogy milyen katasztrófák történtek az adott helyen. A stúdióban Hámori Péter katasztrófa pszichológus és Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő arra keresték a választ, hogy miért vonzzák az embereket a borzadalmak.

Richard a Tv2 reggeli műsorában elmondta, hogy nem mindegy megélni a katasztrófát, vagy a távolból biztonságosan szemlélni. Nyilván az utóbbi lehet csalogató néhányaknak.

Nem lehetetlen vállalkozás a katasztrófaturizmus. Az Etna kitörése kifejezetten érdekes lehet és látványos, amennyiben kisebb kitörésről van szó. A magasba zúduló mélységi olvadék felejthetetlen látványt nyújthat a szemlélődőnek.

A turisztikai szakújságíró szerint érdekes még, hogy például Irakba és Afganisztánba is szerveznek túrákat egyenesen a hadszíntérre. Van az az embertípus, akinek az adrenalin éhsége csak így csillapítható.

A tudósok által emlegetett szupervulkán kitörésének  átéléséhez nem kell sehová mennünk majd, ugyanis globális következményei és hatása lesz az eseménynek, esetleg a jégkorszak is beköszönthet újra, ugyanis a légkörbe jutó hamun a nap sugarai nem képesek áttörni, ahogy ez történt 74ezer évvel ezelőtt is.

Továbbiakat is megtudhatnak a katasztrófaturizmusról a mellékelt videóból.