A XI. kerületben lehet lakást eladni

2011-09-14 12:47:00 V.J.

hírkép

Idén mindössze 3000 új lakás eladásával számol Budapesten az OTP Jelzálogbank elemzése. 2011-ben kis emelkedés után ismét csökken az eladásra szánt társasházi lakások építése.



Az új lakást keresők jelenleg mintegy 405, értékesítés alatt álló projekt lakásaiból válogathatnak Budapesten, amibe a kis sorházi és tetőtéri beruházások is bele értendőek. Az adatbázisban 2004-2005-ben átadott társasházak is szerepelnek, ahol még mindig vannak el nem adott lakások. Idén 169 projekt valósulhat meg; a legtöbb, 26 a XI. kerületben, ezt a II. kerület követi 22-vel, majd Zugló hússzal. „A beruházók kockázatkerülését mutatja, hogy drasztikusan csökkent a megépülő beruházások mérete: míg a válság előtti években rendre 30-40 lakás között alakult az átlagos projektméret, addig a 2011-es átadásúaknál 17 lakásos a tipikus volumen.” – ismertette az adatokat Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az új lakást keresők jelenleg mintegy 405, értékesítés alatt álló projekt lakásaiból válogathatnak Budapesten, amibe a kis sorházi és tetőtéri beruházások is benne vannak. A vásárlók 3400 azonnal beköltözhető lakás közül válogathatnak. Sokan vennének is új lakást, de a legtöbben a már majdnem befejezett ingatlanokat keresik.

A legkelendőbbek a XI. kerületi lakások, de a XIV. kerületi eladók is reménykedhetnek sikeres üzletben. A budai oldalon eleve kevéssé érvényesültek a válság hatásai. A kereslet évek óta először meghaladja a kínálatot, ami jó hír lehet az ingatlanberuházóknak.