Kötelező automatikus helymeghatározó a Dunán

2011-08-31 11:38:00 superadmin

hírkép

A magyar lajstromozású személy- és áruszállító, valamint tankhajókon szeptember 1-től kötelező használni az automatikus helymeghatározó, azonosító és adatközlő (AIS)készüléket - jelentette be Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.



Más országokban bejegyzett hajóknak a magyarországi Duna szakaszon jövő évtől kell használniuk a berendezést.

Az állam - fele részben uniós támogatással - 150 AIS készüléket szerzett be, ebből 23-at használ a rendőrség, a vámhatóság, a tűzoltóság és a közlekedési hatóság, 127 darabot pedig - pályázat alapján - a hajók kaptak - mondta Urbán György a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke.

A készülék bérleti díja öt évig évi 20 euró, utána a bérlő tulajdona lesz a berendezés.

A hajózás biztonságát növelő AIS készülékek használatát uniós irányelv teszi kötelezővé, ezt tette át a magyar jogba a hajózási törvény, továbbá egy kormány-, és egy nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet.

A berendezés földi bázisállomásokon keresztül tartja a kapcsolatot a többi hajóval, a hatóságokkal és a kikötőkkel. A hajó személyzete többek közt az aktuális vízállásról, a hajózási korlátozásokról kap információt, a kikötő pedig tudja, hogy mikor várható a hajó érkezése, és elektronikus úton megkapja a szállítólevélet is.

Az NFM uniós pályázat keretében elektronikus hajózási térképpel kívánja kiegészíteni a rendszert.