A mi tortánk

2011-08-22 16:23:00 szorenyi.p

hírkép

Idén is elkészült az ország tortája. Kölesből és barackból, meg egy kicsi csokiból. Nem édes, de mégis finom. Bár van akinek nem ízlik. A Világszám mindenesetre kipróbálta.



Amikor az ember Zalakaroson jár, akkor sok mindenre gondol. Például, hogy megmártózik a helyi kissé büdös, de bizonyítottan gyógyhatású termálvízben. Kipróbálja a zalai borokat, mert ilyenek is vannak. Vásározik egy kicsit, olyan német turistás módra és persze pihen egy jót. Mindez megvolt és még egy kis meglepetés is.

Talán kevesen tudják, hogy Zalakaroson van egy cukrászda, a Szilágyi. Fényezhetnénk jobbról, meg balról, de mindennél többet mond, hogy vasárnap délelőtt 11 előtt már komoly turistahad gyülekezik előtte, a nyitásra várva. A fagylalt kifogástalan, a sütik jók. Ráadásul most egy kis tábla azt hirdeti, hogy itt bizony az ország tortájából is ehetünk. Megtettük.

Két percig kerestem az ízt. Majd rájöttem, hogy gyerekkorom kedvenc étele, a tejberizs köszön vissza. Hab helyett ugyanis ez található a sütiben, amelynek alja kölesből készült. Ez pedig apám rácsos finomságára emlékeztetett. A közepén baracklekvár, a tetején pedig ennek gyümölcsös változata. Így tökéletes is volna, csakhogy egy csokilapocska is dukál hozzá. Érthetetlen és teljesen idegen a kreációtól, ott is hagytam. Amúgy tökéletes, hiszen lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Az ára belesimul az átlagba. Zalakaroson 380 Ft egy tisztességes szelet. Az Index újságírójának a 450 forintos budapesti verzió nem ízlett. Valaki biztosan hibázott, hiszen a Napló stábja szintén nyamizott a megkóstolása után. Velük értünk egyet!



Lisztérzékenyek is fogyaszthatják!