Káprázatos kilátás az UFO-ról

2011-08-22 12:47:00 protic

hírkép

Évente csaknem 200 ezren keresik fel a szlovák főváros egyik legnagyobb turisztikai látványosságát, melyet a helybeliek és az idegenek is csak egyszerűen UFO-nak ismernek.



Hogy miért éppen UFO-nak? A magyarázat egyszerű. Az Új Híd (korábban a Szlovák Nemzeti Felkelés Hídjának hívták), jobb oldali tartótornyának tetején lévő étterem már messziről is repülő csészealjra emlékeztet.A rendszerváltás után többször is gazdát cserélt az étterem, majd hosszú évekig zárva volt. A hosszas jogi vita után , immár új tulajdonosokkal, 2005-ben nyitotta meg újra kapuit. Míg korábban csupán az étterem illetve a kávézó volt látogatható, most az építmény tetején lévő kilátó-terasz is a látogatók rendelkezésére áll. A felvonó 45 másodperc alatt ér fel ide. Igaz a belépő ára -6,5 euro- meglehetősen borsos, de akik jártak fent, nem sajnálják, mert az eléjük terülő látvány káprázatos. Jó időben akár 100 km-es távolságra is ellátni. Pazar a kilátás az Óvárosra, az embernek az az érzése, hogy csupán egy karnyújtásra van a Duna másik oldalán lévő Vártól, a Szent Márton dómtól, vagy a parlament épületétől. A teraszon lévő távcsövet ingyen használhatják a turisták, kozelebbről is megismerkedhetnek az.egyes jellegezetes épületekkel.

A pozsonyi Új híd, mely a város egyik jelképévé vált, 1972-ben épült., az étterem, melyet a az útikönyvek UFO-nak ismernek 85 m magaságban van. A híd 430 m hosszú, 21 m széles és 2001-ben elnyerte az Évszázad legjobb építménye Szlovákiában díjat. A híd jövőre ünnepli átadásának 40. évfordulóját. A pozsonyiak annak idején vegyes érzelmekkel fogadták az új híd építését, főleg azt nem tudták mindmáig megbocsátani az akkori vezetőknek, hogy az építmény miatt lerombolták az akkori óváros egy részét.