Izrael szeret Téged!

2011-08-16 10:25:00 superadmin

hírkép

Izrael szeret téged! - ez a szöveg egy izraeli rendőr gumibotjának a felirata volt. A humor fontos a mindennapokban - vélik a helybeliek, hiszen a politikai problémákat, a merényletek hatásait, a mai napig tartó küzdelmet a szent városért, Jeruzsálemért nem lehetne másképp feldolgozni.



A nézeteltéréseket, véleménykülönbségeket felülírja a gazdasági érdek. Több zsidó kereskedő „free Palesztina”-matricás inget árult, az arab kereskedőknél pedig kapható hétágú gyertyatartó. Az állandó ellenőrzések azért még arra utalnak, hogy korántsem mindig ilyen derűs a kép. A plázák, az éttermek bejáratánál is átvizsgálják a csomagokat. Azt tapasztaltam, hogy ezt mindig kedvesen, mosolyogva teszik, egyedül a repülőtéren volt fárasztó, amikor hosszasan kellett válaszolni a titkosszolgálat munkatársának kérdéseire, kétszer is átvilágították a poggyászt, majd még egy külön kísérőt is kaptunk – szerencsére ez utóbbi őrünk már egy csinos, fiatal hölgy volt.

Az autonóm palesztin területeknél különösen alapos az ellenőrzés. Gumilukasztó vasak, szögesdrót, minden van itt. Magyar útlevéllel viszonylag könnyen átengedtek minket Betlehembe, a palesztin rendőr, úgy tűnt, még örül is nekünk. Ötven méterrel az ellenőrzési pont után megrohantak minket a taxisok. Noha bérelt autóval közlekedtünk, attól még felajánlották szolgáltatásaikat, az idegenvezetéstől a szőnyegvásárlásig. Végül megszabadultunk, és megcsodálhattuk Jézus születésének helyét. A hegyről lefelé megtudtuk, miért dudál ránk mindenki vadul. A többi kocsinak ugyanis zöld-fehér palesztin rendszáma volt, a miénknek pedig sárga. A nemzeti öntudat az ellenőrzési pont másik oldalán is fontos. Nagyon sok izraeli autón lobog a kék-fehér zászló. Az utak pompásak, errefelé illeszkedik az aszfalt, Tel-Aviv és Jeruzsálem között hibátlan autópályán közlekedtünk.

Autót bérelni kicsit körülményes volt. A szálloda portása először megígérte, hogy ő majd mindent elintéz, aztán persze nem csinált semmit. Végül egyszerűen elkezdtünk sétálni a tengerparttal párhuzamos úton Tel-Avivban, és az első kisebb kölcsönzőben már akadt is egy remek jármű. Az egyik nap este mindjárt el is szállították a kocsit a szálloda elől. Mind kiderült, héberül ki volt írva, hogy azt a helyet a taxiknak tartják fenn, de amúgy is elvitték volna a kocsit, biztonsági okokból. A dolog egyre megy, így is, úgy is fizetnünk kellett, meg persze eltaxizni a járműtelepre.

A taxikban tapasztaltuk, hogy mégis igaz a mondás: Izraelben minden tizedik ember beszél magyarul. Sofőrünk hetvenkét éves volt, a pesti hetedik kerületből disszidált, és a mai napig dolgozik. Akcentus nélkül beszélt, és rögtön a magyar étterembe invitált minket. Sajnos hétfőnként a „Budapest Restaurant” zárva tart, így maradt egy remek steak house. Speciális helyi ételekre, például egy remek sóletre ne számítsanak, ha ide utaznak, azt legfeljebb valamelyik barátságos családnál készítenek a vendégeknek.



Világszám az Inforádióban pénteken 18:35-kor