Az ókori szemét kincset ér

2011-08-05 12:16:00 V.J.

hírkép

Bárki elmélyedhet az ókori Egyiptom szemetében. Az oxfordi egyetem minden segítséget elfogad, hogy feldolgozza a páratlan leletet.



A Kairótól 160 kilométerre délnyugatra, Felső-Egyiptomban található Oxyrhynchust, a Hegyesfejű hal városát az Újbirodalom idején alapították, a 19. nomosz (óegyiptomi közigazgatási egység) székhelye volt.

Több mint egy évezreden át Oxyrhynchus lakói a település határában halmozták fel a hulladékot, közte a teleírt papiruszokat, amelyek a száraz éghajlatnak, valamint a mindent belepő homoknak köszönhetően megőrződtek. A betemetett szeméttelepről egy évezredre megfeledkeztek, míg 1896-ban két fiatal oxfordi kutató Bernard Grenfell és Arthur Hunt meg nem kezdte Oxyrhynchus feltárását.

Az iratmegsemmisítő híján megőrződött papirusztöredékek között nemcsak irodalmi művek, de egészen hétköznapi üzenetek is olvashatók.

Az új projekt keretében az egyetem több százezer papirusztöredéket digitalizál, hogy az önkéntesek bekapcsolódhassanak a szövegek katalogizálásába és lefordításába - olvasható a BBC News hírei között, valamint az Oxfordi Egyetem honlapján.