Nem jár kártérítés koszos tengerért

2011-08-05 11:52:00 V.J.

hírkép

Tíz napig nem fürödhettek a turisták a szennyezett  víz miatt Liguria egyik kedvelt tengerpartján. A polgármester szerint nem jár kártérítés.



Első alkalommal követelnek kártérítést turisták a szennyezett tenger miatt Liguriában. A kristálytiszta vizéről híres strandokat évente milliók keresik fel, de július elején néhány napig csak a partról bámulhatták a csábító hullámokat.

Egy partközeli magánterületen lévő szennyvízcsatorna csőtörése miatt július közepén Sestri Levanténál, - az egyik legtisztább vizü és a turisták által legszebbnek tartott parton - a polgármester, Andrea Lavarello betiltotta a fürdést.

A napernyők alatt azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd ügyvédhez fordultak. Alig egy hónappal a környezetszennyezés után Sestri Levante polgármesteri hivatalába kártérítési kérelem érkezett kétszáznegyvenöt személy részéről.

A magukat sértett félnek tartó strandolók az idén hatályba lépett olasz idegenforgalmi törvényre hivatkoznak, melynek értelmében kártérítést követelhetnek a kifizetett, de elmaradt szolgáltatásért. Hiszen a strandra való belépésért fizettek, fürödni mégsem tudtak - hangoztatta a sajtónak ügyvédjük, aki szerint ügyfelei lelki és testi kárt szenvedtek.

A polgármester nem akar fizetni, hiszen, mint mondta a tilalom nem az egész Ligur-tengerre vonatkozott."Miért nem mentek ötven méterrel arrébb?"

Az ügy végül is bíróság elé kerül, hiszen a makacs strandolók nem álltak el a keresettől.