A magyarok kevéssé öngondoskodók

2011-07-25 16:27:00 V.J.

hírkép

Az OTP Bank útjára indította az Öngondoskodási indexet, melyből időről időre kiderül, mennyire készül fel a hazai lakosság a jövőre. A mai állapotok nem túl biztatóak.



Sajnos nálunk még nem bevett gyakorlat, hogy felkészülünk öreg napjainkra. Erről beszélt Kovács Antal az OTP Bank vezérigazgató-helyettese amikor a sajtó munkatársaival megismertette a lakosság öngondoskodási hajlandóságát vizsgáló Öngondoskodási Indexet.

 

Bár a magyarok több mint 70 %-a borúsan látja hosszú távú pénzügyi kilátásait, csak 28 % érzi úgy, hogy elsősorban neki kellene tennie az anyagilag kiszámíthatóbb öregkorért. Az aggodalmak nem jelennek meg a tettekben sem, hiszen csak a lakosság tudatosabb negyede tesz félre pénzt a váratlan helyzetekre. Pontosan ezt jelzi, hogy a 100 pontos skálán a magyar lakosság csak 36 pontot ért el öngondoskodás terén. Pedig már kis összegekkel is sokat lehetne tenni a jövő biztonságáért.

Az OTP Öngondoskodási index az öngondoskodás témáját a pénzügyi vonatkozásoknál jóval tágabb összefüggésekben vizsgálja. Figyelembe veszi az egészségmegőrzés, illetve a környezetvédelem terén mért tetteket és véleményeket is valamint kitér a családról való gondoskodásra vagy az önképzéssel kapcsolatos kérdésekre is.

Az index rámutatott arra, hogy a vizsgált területek és a megtakarítások között erős összefüggés van. Akik a pénzügyeikben előrelátóbbak, azok nagyobb valószínűséggel többet tesznek a családjukért, saját egészségükért, vagy önmaguk képzéséért is.

A most útjára indított OTP Öngondoskodási index kutatásait időről időre megismétlik majd, így rendszeresen figyelemmel kísérhető lesz a hazai társadalom fejlődése az öngondoskodás terén. Mint Kovács Antal hangsúlyozta a mostani kutatás eredménye megmutatta, hogy van még hová fejlődni, hiszen a rendszeres megtakarítás – bármily kicsi is – nagyban erősíti a tudatosságot és növelheti a jövőbe vetett bizalmat.