A szlovákok fele nem szabadságol

2011-07-13 13:54:00 protic

hírkép

Ha hinni lehet a felméréseknek, akkor Szlovákiában az idén csökkent a lakosság szabadságolási kedve. Egyre kevesebben terveznek nyári pihenést.



A TNS Slovakia közvélemény-kutató cég felmérése szerint idén Szlovákia lakóinak mindössze 34,3 százaléka tervez nyári szabadságot. 49,6 százalék egyáltalán nem akar nyáron üdülni, 16,2 százalék pedig még mindig nem döntött a kérdésben.

 

A felmérést májusban, 1007 fős mintán végezték. A felmérés szerint inkább a főiskolai végzettségűek, a 30-49 évesek, valamint a pozsonyi kerületben lakók hajlanak a leginkább arra, hogy a nyári hónapokban pihenést iktassanak programjukba..

 

A legtöbb megkérdezett (38,3%) Szlovákiában képzeli el a nyaralást, 27,2 százalék Horvátországba, 7,0 százalék Görögországba tart, majd Olaszország (6,1), Törökország és Egyiptom (mindkettő 5,2) következik a sorban. A szabadságolók mindössze 11 százaléka indul körutazásra, a megkérdezett szabadságolók harmada pedig autóval szeretne eljutni kijelölt úticéljához. A sorban az autóbusz (23,9) és a repülőút (20,8) következik.

Az utazási irodák adatai szerint a legvonzóbb úti cél az idén is Horvátország, ahol tavaly több mint 320 ezer szlovákiai lakos vakációzott. Növekedett az érdeklődés Törökország és Olaszország iránt, viszont csökkent az eladott egyiptomi és tunáziai utak száma...