Sztráda után gyorsvasút Horvátországban

2011-06-28 10:34:00 szorenyi.p

hírkép

Két sínpárral és részben új nyomvonalon újítják fel és teszik gyorsvasúti közlekedésre is alkalmassá a magyar határtól Fiuméig tartó vasútvonalat Horvátországban. Korszerűsítés a múlt hónapban kezdődött.



A mintegy 300 kilométeres, Gyékényes-Botovo határátkelőtől a tengerig tartó pálya első szakaszának korszerűsítését kezdték el. A Kapronca és Körös közötti, nagyjából 30 kilométeres vonal volt eddig a legrosszabb állapotban, ezt horvát állami beruházásként, 25 millió eurós ráfordítással másfél év alatt újítják fel.

A horvát tengeri kikötő és Közép-Európa közötti áruszállítás legfőbb vasútvonalának teljes horvátországi rekonstrukciója 3,5 milliárd euróba kerül. A munkálatok finanszírozására európai és kínai érdeklődés is mutatkozik, de a horvátok elképzelése szerint a csatlakozás után európai uniós forrásból modernizálnák a vonalat.

A jelenlegi tervek szerint kezdetben 160 kilométeres sebességű haladást tenne lehetővé a felújítás, ennek keretében két sínpárra bővítenék a vonalat, amelyet később még gyorsabb közlekedésre is alkalmassá tennének. A Gyékényestől Zágrábon át az Adriáig tartó vasút egy részét - Károlyvárostól a tengerig - teljesen új nyomvonalra helyeznék át, a 150 éve hegyvidéken épült jelenlegi szakaszt délről kerülné el az új pálya.

A kivitelezésre egyelőre nincsenek pontos határidők kitűzve, mert előbb a finanszírozási hátteret szeretnék megteremteni hozzá.