Most nagyon olcsó Tunézia

2011-06-27 08:50:00 szorenyi.p

hírkép

A gazdasági válság, valamint az észak-afrikai konfliktusok hatására a tavalyihoz képest csaknem felére esik az idén Tunéziában a beutazó forgalom, a tunéziai turisztikai hivatal becslése szerint 3,5 millió turista várható.



Afif Maherzi, a turisztikai hivatal vezérigazgatója szerint az idén 2010-hez képest a turizmusból származó bevétel 35-40 százalékkal csökken, mindössze 3 millió dollárt tesz ki. Az előfoglalások alapján gyenge forgalom várható, a remény a last minute utakban van - jegyezte meg a hivatal vezetője. Hangsúlyozta, hogy Tunézia biztonságos, vannak ugyan demonstrációk, de ezek nem veszélyeztetik a közbiztonságot.

Riadh Dkhili, a hivatal Magyarországért, Szlovéniáért, Romániáért és Szerbiáért felelős vezetője azt mondta: már tavaly 30 százalékos csökkenést mértek a magyar piacról, akkor 31 ezer magyar turista utazott Tunéziába, az idén 20 ezret várnak.

Tunézia most mindent megtesz azért, hogy visszacsalogassa a turistákat. Például vállalja, hogy a chartergépek esetében minimum 60 százalékos töltöttségnél a 40 százalékot az állam támogatja. A Magyarországról induló charterjáratokat március végén indították újra.

Az észak-afrikai és más arab országokban kitört népfelkelések kiindulópontja Tunézia volt. Az egykori tunéziai elnököt és feleségét múlt hét hétfőn - távollétükben - 35 évi szabadságvesztésre, valamint 91 millió tunéziai dinár (közel 13 milliárd forint) pénzbírságra ítélték lopásért, illetve készpénz és ékszerek jogtalan birtoklásáért. A bíró azt is közölte, hogy a többi, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontban június 30-án hoznak ítéletet. Az elnök és felesége a tömeges tüntetéseket követően január 14-én menekült Szaúd-Arábiába.