Így születik a strucc

2011-06-27 09:30:00 szorenyi.p

hírkép

Zagyvarékas struccnagyhatalom. Legalábbis egyike itt található annak a több a csaknem 300 farmnak, ahol Magyarországon struccot tenyésztenek. AZ állat igen hasznos, szinte minden porcikája felhasználható. Tojásából pedig négy ember is megebédelhet.



Színes strucctojás, kifúrt strucctojás, órává átalakított strucctojás. Dél-Afrikában szinte minden kapható a helyi piacokon amit csak elő lehet állítani strucctojásból. Sőt a bátor európai még azzal is megpróbálkozhat, hogy bőröndjében egy igazi tojást repülővel hazahoz. Valóban be kell csomagolni, de kibírja, olyan kemény. A 90-es évek elején a Világszám riportere is megtette ezt, majd a tojásból 4-en hatalmas lakomát csaptak.

Manapság azonban már itthon is több ezer struccfióka születik a mintegy 300 farmon. Az egyik ilyen hely Zagyvarékas. A minap itt születtek kis struccok Zoufal Béla gátőr zagyvarékasi otthonának melléképületében.

A Magyarországi Strucctenyésztők Közhasznú Egyesületének elnöke másfél évtizede foglalkozik strucctenyésztéssel a gátőrház udvarán, ahol a 100-120 kilósra is megnövő, felnőtt futómadarak mellett jelenleg húsz darab saját keltetésű, 3 hetes kis struccot is nevel.