Osztrák-magyar-szlovák külügyi csúcs Rajkán

2011-06-25 17:40:00 protic

hírkép

Nem mindennapi találkozó színhelye volt a Szigetköz határán lévő rajkai kemping. Külügyminiszterek jöttek össze, méghozzá kerékpáron.



Az eredeti tervek szerint Martonyi János, Michael Spindelegger, és Mikuláš Dzurinda magyar, osztrák, illetve szlovák külügyminiszterek szombaton, június 25-én közös kerékpártúrán vettek volna részt a Duna Stratégia Európai Tanács elé terjesztésnek alkalmából, ám a magyar diplomácia vezetőjének más, fontos teendői miatt - a kínai kormányküldöttséggel tárgyalt Budapesten - végülis csak két miniszter indult reggel útnak az osztrák Bergből, hogy Pozsony érintésével, végig a Duna-mentén kerekezve, a határhoz közeli Rajkán találkozzanak.

Martonyi János a Csúny-Rajka kerékpárút- átkelőnél fogadta osztrák és szlovák kollégáját. A kerékpártúra a rajkai Aranykárász Campingben fejeződött be, ahol a sajtó nagy érdeklődése mellett nemzetközi sajtóértekezletet tartottak. Mindhárom miniszter nagyra értékelte a most benyújott Duna-stratégia jelentőségét.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint a Duna-stratégia legfontosabb üzenete a régió népeinek az együvé tartozása.

A magyar külügyi tárca vezetője felsorolta a Duna-stratégia egyes elemeit, majd leszögezte: "Ezek mind fontos dolgok, de van egy még fontosabb elem: benne van a közép-európai összetartozás üzenete és ezt tartjuk mi a legfontosabbnak."

A Duna régióban közel 115 millió ember él. A stratégia magában foglalja az összes Duna-menti országot. A dokumentum szerint különösen fontos a térség gazdasági potenciáljának kiaknázása és a környezetvédelmi lépések összehangolása. A stratégiát a magyar EU-elnökség idején terjesztették az Európa Tanács elé.