Megint lezárják Csernobilt

2011-06-24 09:16:00 szorenyi.p

hírkép

Nincs többé katasztrófaturizmus Csernobilba. Az ukrán hatóságok megtiltották a beutazást az 1986-ban felrobbant atomerőmű lezárt övezetébe. Eddig szervezetten be lehetett lépni a térségbe.



Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma, amely a csernobili övezetbe tett látogatásokat, a turisták útvonalát és tartózkodási idejét szabályozza, engedélyezte az utazási irodák szervezte turistautakat, azt állítva, hogy ezek nem károsak az egészségre. Az engedélyt tavaly decemberben adták ki és idéntől volt lehetőség beutazni a térségbe.

Az ügyészség a bírósághoz fordult a rendkívüli helyzetek minisztériumának engedélye miatt. A végső döntést a bíróság hozza meg, amely mindkét félre kötelező lesz. A katasztrófavédelmi tárca hangsúlyozta, hogy a csernobili övezetben stabilak a sugárzási viszonyok, a sugárzási dózis a földfelszínen és a víz izotóptartalma a normán belül van.

A csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt robbanás. A beomlott reaktor fölé betonszarkofágot építettek, amelynek helyére újabb, biztonságosabb védőburok építését tervezik.