Diétázó macskák

2011-06-20 10:18:00 szorenyi.p

hírkép

Garfield, a kövér és lusta macska kultuszt teremtett. A házi asszonyok egy része szerint a sovány cica rájuk vet rossz fényt, ezért szinte halálra zabáltatják őket. Ráadásul a gyerekek is azt a mintát látják, amely szerint a kövér állat a szép állat. A skótok ezen változtatnának.



A jómódú társadalmak egyik legnagyobb gondja a mind több többletsúllyal élő, sőt kövér ember, de ez a probléma már a gyerekek korosztályát is világszerte érinti. Nemrég az ázsiai országokban nagy médiavihart kavart az a hír, hogy a gazdagok gyermekeit nevelő indiai magániskolák tanulóinak 70 százaléka elhízott, miközben az országban gyerekek százezrei éheznek.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unió országaiban a statisztikai adatok szerint a házimacskák körében is mind több a kövér. Aberdeenben Penelope Morris és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen étrendi módosítással lehetne a cicák testsúlyát hízás nélkül megtartani anélkül, hogy éheztetnék a család kedvenceit.

A vizsgálatban 27 házimacskát a megszokottnál 20 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó étrendre állítottak. Ez sikeres súlycsökkenést eredményezett. Ezt követően a cicák ismét annyit ettek a macskatápból, mint korábban, de a csoport egyik felének kosztja csupán tíz százalék folyadékot tartalmazott, a másik csoport pedig 50 százalék víztartalmú diétára került.

A vizes koszton lévő macskák sokkal kisebb mértékben és lassabban nyerték vissza "túlsúlyukat" és lényegesen többet mozogtak, mint a száraz macskatápot evők.



Az angolszász országok macskáinak fele elhízott vagy kövér