Újabb autópályaszakasz épült meg

2011-06-15 10:25:00 szorenyi.p

hírkép

Nyolc hónappal a határidő előtt elkészült a horvátországi Isztriai-félszigeten a kétszer kétsávos autópálya újabb, 50 kilométeres szakasza. Az építkezés tovább folytatódik a félszigeten. Szlovániát és a tengerpartot kötik össze. A korábbi autóút bővítése összesen 228 millió euróba került.



A horvát turizmus és gazdaság számára az egyik legfontosabb útvonalról van szó, miután az országba látogató vendégek 90 százaléka autóval érkezik. A tervek szerint 2014-re az isztriai gyorforgalmiút-hálózatot, az úgynevezett Y-autópályát teljes hosszában kétszer kétsávossá alakítják.

Az együttesen 145 kilométer hosszú hálózat autópályává bővítésének teljes költségvetése 1,1 milliárd euró, amely magába foglalja az Ucka-alagút második járatának megépítését és egy viadukt építését is.

Az autópálya avatójával együtt megnyitották a forgalom előtt a félsziget déli részén fekvő Medulinba vezető, 8 kilométeres bekötőutat is. A fizetős sztráda következő, 18 kilométeres szakaszát Kanfanar és Rogovici között várhatóan októberben adják át a forgalomnak.