Ilyen most a Tokaj-Hegyalja Egyetem
2025-10-20 00:00:00 Farmosi Nóra
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Tokaj-Hegyalján és Sárospatakon járt, amiről a Retro Rádió adásában mesélt.
A turisztikai szakújságíró Sárospatakkal kezdte a beszámolóját, ahol elsőként a város egyik építészeti jelképét, az egykori Tanítóképző Főiskola – jelenleg Tokaj-Hegyalja Egyetem - kétszintes, közel 3200 négyzetméteres helyi védettségű épületét emelte ki, amit Lechner Jenő – Lechner Ödön unokaöccse – tervezettt.
„Gyönyörű lett, teljesen megújult, megcsinálták a tetejét, a homlokzati stúkkokat, a kőszobrokat is, úgyhogy, ha odamegy egy turista és körbenéz, akkor azt látja, hogy egy gyönyörű történelmi helyszínen van. Egy kilátópontot is kialakítottak a toronynál, mert az épület toronyrészének van egy faszerkezete és azt is megcsinálták az eredeti tervek alapján” – mondta Dr. Kiss Róbert Richard.
Jelenleg a helyszínen a főépület felújítása után most a Tokaj-Hegyalja Egyetem teljes campusának megújítása zajlik. Ennek része a könyvtár és tornaterem rekonstrukciója, valamint új kollégium és sportközpont építése.
A turisztikai szakújságíró régóta jár vissza Tokajba, és elmondása szerint hatalmas fejlődést tapasztalt az elmúlt 20 évben. Korábban negatív vélemények is előfordultak (pl. kannásbor árusítása műanyag pohárban), ami nem vonzotta a minőségi turizmust. Ez mára megváltozott, minőségi szálláshelyek (akár 5 csillagos szállodák és panziók) jöttek létre, megújult a gasztronómia, folyamatosan épülnek új létesítmények és élményközpontok.
Tokajban a régi és az új fejlesztések harmonikusan illeszkednek a honfoglaláskori történelemmel. A Fesztiválkatlan egy egykori bányából kialakított szórakoztató központ, ahol rendszeresen tartanak előadásokat. Egy másik andezitbánya helyén 5 csillagos szálloda létesült. Rengeteg helyen van lehetőség pincelátogatásra is: a szakember kiemelt egy 1400-as években épült pincét, ahol állítólag 1526-ban Szapolyai Jánost királynak jelölték. Ez egy hatalmas, 28 méter hosszú, 10 méter széles földalatti terem, mely egyedi történelmi hangulatot kínál.
Természetesen a gasztronómia sem maradhatott ki: a Tokaji aszú és a többi helyi bor kihagyhatatlan. Mesélt a polgármesterek boráról is: ez egy egyedülálló kezdeményezés, ahol 27 Tokaj-Hegyaljai polgármester furmint és hárslevelű szőlőket ad össze a saját területeiről, hogy egy reprezentációs bort készítsenek.
Népszerűek a hagyományos fogások: marharagu leves, kacsamáj zsírjában, de kóstolhatunk olyan különlegességeket is, mint a garnélafarok, a kézműves camembert sajt mediterrán salátával és sültpaprika krémmel.
Tokaj és környéke a történelmi, kulturális, természeti és gasztronómiai élmények széles skáláját kínálja, bármilyen költségvetéssel, az év szinte minden szakában. A régió alkalmas 2-3 napos, de akár hosszabb, sokszínű kikapcsolódásra is.