Történelem á la carte

2011-06-07 07:58:00 szorenyi.p

hírkép

Vesepecsenye ez a javából. Már mint a bélszín Blaha Lujza módra étel. A többi között ebben a hónapban ezt kínálják a történelmi hagyományokkal rendelkező Szidónia Kastélyszállodában. A vendégek természetes más XIX. századi ételkülönlegesség közül is választhatnak.



A polgárosodás virágkora volt a XIX század második fele. Ekkor alakult ki Budapest mai arculata az Andrássy úttal egészen a Hősök teréig. Épültek meg a máig is lakásként szolgáló bérházak, valamint lefektették a főváros közlekedési hálózatát.

Nem utolsó sorban azonban a magyar éttermi kultúra is ekkor teremtődött meg. Ezeknek az étkeknek akar méltó emléket állítani a Szidónia Kastélyszálloda Sopron közelében. Júniusban csupa olyan fogás közül választhatunk, amelyeket az akkor élt hírességekről neveztek el. Talán a legkülönlegesebb a "bélszín Blaha Lujza módra". Felkutattuk az eredeti receptet, amelyet most közreadunk, hogy előre felkészülhessünk egy Szidónia Kastélyszállodában elköltendő vacsorára.

A vesepecsenyét 8 darab egyenlő háromszög-alakú darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és sütésig félretesszük. Ugyancsak így járunk el a libamájjal is, mert az is kell hozzá. Szalmaburgonyát készítünk, azaz vékony csíkokra vágjuk és bő zsírban, ha lehet, serpenyőben kisütjük. Az étel különlegessége a tárkonyos, hagymás, vörösboros mártás. Fontos, hogy olajbogyóra is szükségünk lesz, hiszen ezzel díszítjük az ételt. A vesepecsenyét félvéresre kell megsütni. Ami szintén nem maradhat el, az a csontvelő, amelyet karikákra vágva levesben főzünk ki.

A találáskor a krumpli középre kerül és köré helyezzük el a libamájat és a félig átsült vesepecsenyét. Erre kerül a mártás, majd a 8 olajbogyó és a csontvelő-szeletek. A kastélyszálloda konyhafőnöke azt ígéri, hogy mindezt megkapjuk, ha elutazunk a Soprontól alig 20 kilométerre lévő Szidóniába.