Hírességek nyomában a Tagore sétányon

2009-11-10 00:00:00 debreczeni.l

hírkép

Honnan a legszebb a Balaton? Varázslatos szépségű tavunkra szinte bárhonnan gyönyörűség rápillantani, ám az aligha kétséges, hogy az egyik legszebb parti sétával a Füredi Tagore sétány kecsegteti az utazót.



A közel egy kilométer hosszú Tagore sétány névadója a híres hindu költő, Rabindranath Tagore, aki 1926-ban itt lelt gyógyulásra, s ezért egy hársfát ültetett a parkban. Azóta számos híresség gyarapította fával a sétányt. A hindu legenda szerint, aki idős korában hársfát ültet, az megéri a fa kilombosodását. Tagore a faültetés után még tizennégy esztendőt élt."Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt" - írta.

Világhírességek ültettek fákat a Füredi sétányra

A költő emlékfája és szobra körül liget alakult ki az elmúlt évtizedekben. India több köztársasági elnöke, majd közismert miniszterelnök-asszonya, Indira Gandhi tisztelgett Tagore emlékének egy-egy fával. A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben ültetett apró hársfát ittléte emlékére. Űrhajósok, tudósok - köztük a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György - emlékfái is itt láthatók. Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke 1990-ben, Franco Cajani olasz költő 1992-ben, Orbán Viktor miniszterelnök 2000-ben ültetett itt fát.

Nyaranta számtalan fesztivál, térzene és persze az elmaradhatatlan nyári forgatag színesíti a sétány hangulatát. Ősszel és télen pedig ott a méltóságteljes Balaton, a sétány savanyúvíz-forrása és a szív kórház előtt a méltán híres Kossuth forrás, melynek vizét kóstolni igazi élvezet.