Székelyek a magyarok ellen

2011-06-03 10:29:00 szorenyi.p

hírkép

8  órás út Debrecenből Gyergyószentmiklósig. Ennyit tettek meg azok a magyaroszági lányok, akik részt vesznek az I. magyar-székely kosárlabda tornán. A sport is fontos, de a kapcsolatépítés mindent megelőz. A Világszám elkísérte a budapesti Kölcsey Ferernc Gimnázium csapatát.



Miközben a politikusok sokat beszélnek a határon túli magyarokról, olykor belpolitikai tőkét remélve a különböző javaslataiktól, 3 magyaroszági gimnázium leány kosárlabdacsapata felkerekedett, hogy ellátogasson a székelyek szülőföldjére. Előtte azonban Debrecenben látták vendégül 3 erdélyi magyar középiskola lányait.

A 3 fordulós torna sokkal inkább a másik megismeréséről, mint a tényleges eredményekről szól. A magyaroszági csapatok ugyanis profi játékosokból állnak, több magyar bajnok és érmes játszik a különböző középiskolák színeiben. Szerencsére az erdélyiek között is több nagyon ügyes kosárlabdázó található.

Mindenesetre a budapesti lányok közül többen most járnak először Romániában, pontosabban Erdélyben. Van, aki bizony rácsodálkozik arra, hogy 300 kilométerre a magyar határtól ízes hazai szavakat hall, és az itteni lányok is ugyanazokért a dolgokért tudnak lelkesedni, mint ők. A festői hegyek között kanyargó út mindenkit lenyűgözött és természetesen a célhoz közel, Borzont faluban vidáman fotóztak egy autentikus székelykapu előtt. A Világszám tudósítása a torna második napján készült, amikor még kérdéses volt, hogy kik játszhatnak majd az érmekért. Az azonban már most látszik, hogy az itteniek nagyon örülnek a mieinknek. Nem győznek kedveskedni nekik, étellel, itallal. Az pedig külön megható volt, hogy a magyarországi lányok tiszteletére eljátszott himnuszt a székelyek fiatalok talán lelkesebben énekelték, mint azok, akik számára ez már megszokott dallam.