Újranyílnak a kínai Expo pavilonjai

2011-05-31 17:04:00 szorenyi.p

hírkép

Karbantartási munkák és kisebb javítások miatt az év végéig bezár a világkiállítás tavaly december 1-jén újranyílt Kína-pavilonja. Azt egyelőre nem közölték, pontosan mikor nyit újra a legutóbbi időkig jelentős tömegeket vonzó látványosság.



A munkálatok ideje alatt a pavilonban helyet kapó kiállítás egyes elemei külföldre látogatnak, így július 1. és szeptember 4. közt Csang Cö-tuan a Szung-dinasztia mindennapi életet ábrázoló 12. századi tekervényének 110 méter hosszú és 6 méter széles animáció-változata Tajpejben lesz látható, a világkiállítás kabalájaként szolgáló Haibao figurája Mexikóba, egy másik szobor pedig az Egyesült Államokba utazik.

A "Kelet Koronája" névre keresztelt, tradicionális kínai jegyeket viselő pavilont a világkiállítás időtartama, 2010. május 1. és október 31. között több mint 9 millióan keresték fel, a december 1-jei újranyitás óta pedig újabb 6 millió látogatót regisztráltak. Az MTI saját hétvégi terepszemléje alkalmával hatalmas tömeg és 2-3 órás sorbanállás volt jellemző.

Nem a kínai látványosság ugyanakkor az egyetlen, mely a jövőben ismét látogatható lesz. Múlt héten Szaúd-Arábia világkiállításért felelős biztosa, Abder-Rahmán as-Sejk ünnepélyes ceremónia keretein belül adta át országa pavilonját újranyitásra a kínai illetékeseknek. Az expo egyik legnépszerűbb építményét felkeresők a világ legnagyobb, 1600 négyzetméteres, 360 fokos képernyőjén nézhették meg a közel-keleti országot bemutató 15 perces filmet.

A kínai központi televízió, a CCTV híradása szerint az olasz, a spanyol, a francia és az orosz pavilonok újranyitásáról is megegyeztek a felek, bár a konkrét részleteket, így a dátumot egyelőre nem lehet tudni. A helyi önkormányzat terve mindesetre biztos: az újranyitott pavilonokat újabb tömegeket vonzó idegenforgalmi látványossággá kívánják fejleszteni.