Az ijesztett bor esete a szakértővel

2011-05-24 12:18:00 szorenyi.p

hírkép

A borszakma szakavatott nagymesterei tartanak kurzusokat a Budai Gourmet fesztiválon, június 3-5 között a Millenárison. A Világszám a fesztivál előtt Szekszárdon járt egy jófajta borkóstoláson.



Jók, vagy csak közepesek a magyar borok? A laikusnak nehéz ezt eldönteni. Egy biztos, a magyaroknak ízlik a magyar bor. A Világszám is tesztelte az egyik leghíresebb pincészetet Szekszárdon. A Sárosdi Pincészetben jártunk, sőt aludtunk. Ez utóbbi azért fontos, mert a minőségi borok megkóstolása után helyben volt az igen barátságos szállás is, ahol fogadásunkor törkölypálinkával köszöntöttek.

A Sárosdi borok finomak, azonban érzékelhetően különböző minőségűek, ezt az áruk is bizonyítja. A fehér cuvée, mert ilyen is van a vidéken, tiszta, kissé pezsgős, korrekt nedű. Talán még egy ijesztésnyi szóda is dukálhat bele a meleg nyári délutánokon. A középkategóriás boroknál a merlot-val óvatosan. Testes, az átlagos száraz boroknál édeskésebb. Nem biztos, hogy mindenkinek ízlik. A csúcsboruk, a Cabernet Sauvignon Barrique azonban tökéletes. Még az alkoholt alig fogyasztó sofőrünk is elégedetten szólt róla, amikor két kortynyit megkóstolt belőle.

No, de vissza a budapesti eseményhez. Tokajtól a pezsgőkön át az amerikai borok elemzéséig sok mindenről hallhatnak azok, akik ellátogatnak június elején a Millenárisra. Isabelle Legeron Master of Wine, Mészáros Gabriella AIWS, Alkonyi László borszakíró és Kató András AIWS mesterkurzusai után igazi borszakértőnek vallhatjuk magunkat, legalábbis baráti társaságban.