Kiotó, Japán festői szépségű korábbi fővárosa

2023-09-17 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Kiotóba kalauzolta el az Inforádió hallgatóit Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró, aki Shinkansennel utazott el a városba.A turisztikai szakember szerint cseresznyefa-virágzáskor is érdemes Kiotóba ellátogatni, amire a március végi-április eleji időszak a legalkalmasabb. Ez a japánoknak is igazi közösségi élmény, szívesen időznek ilyenkor a parkokban, gyönyörködve a fák látványában. A japánok nyitottak és befogadóak, szeretik a külföldieket, így a magyar újságíró is népszerű volt közöttük.

 

Kiotóban a Filozófus sétány a legjobb hely a cseresznyefa-virágzásra, álomszerű a hangulata, a csatorna két oldalán lehet sétálgatni a rózsaszínbe borult fák között. Ezek a fák díszcseresznyék, amik a szépséget és a mulandóságot képviselik. A sétány csak egy a számos látnivaló közül, hiszen a városközpontban bőven van látványosság. Igazi gésákkal nehéz találkozni, mivel ez a mai napig egy zárt világ. A gésák táncát azért meg lehet nézni, szinte kötelező program, amit borsos áron kínálnak a turistáknak.

 

Rengeteg pagoda látogatható Kiotóban, szinte lehetetlen mindegyiket felkeresni, de érdemes betérni az aranypavilonba, vagy a bambuszokkal körülölelt szentélyekbe. Némelyiket hatalmas sziklakertek és vízesések ölelik körül, felemelő látvány. Sok az üde, zöld kert, bambuszliget, a természet és az épített örökség is igazi látványosság.

 

Az ételek közül kihagyhatatlanok a halételek, a sushi, az algás ételek, italok közül pedig a zöld tea és a szaké. Mindenhol magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak, és a japánokról általánosságban elmondható, hogy nagyon egészségesen táplálkoznak, és sokáig is élnek.

 

Japánban az árak a magyarországi árakhoz képest nagyon magasak, így erre érdemes rákészülni, illetve a szálloda kiválasztásánál arra is kell figyelni, hogy nemzetközi vagy japán szállodába foglalunk, mivel a kettőnél más-más sajátosságok vannak. A japán szállodákban például nincs a szobákban külön fürdő, hanem a közösségi fürdő helyiségeket használják az épületeken belül – itt a rituálékat is be kell tartani. A WC használat is kisebb kihívást jelent, hiszen Japánban rengeteg funkcióval fel vannak szerelve a toalettek.

 

Furcsaságokból sincs hiány Japánban: a munkamánia és a pontosság egészen extrém eseteivel bárhol találkozhatunk, a vonatoktól kezdve az iskolákon át a szupermarketekig. A japánok híresen precízek, ami sokszor a mentális egészség és a családi élet rovására megy. Kiotó a macskák városa is, bőven van belőlük és nagy becsben is tartják őket.