Lendületet adott a turizmusnak a hétvége

2023-08-21 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

A két esemény emberek tízezreit mozgatta meg, ami nagy lendületet adott a turizmusnak.

 Európa legnagyobb tűzijátékával zárult az augusztus 20-i programsorozat. Több tízezren nézték végig a Duna-partról a fényjátékot, ami a nyár legmozgalmasabb hétvégéjét zárta. Közben gőzerővel zajlik az atlétikai vb, ami az egyik legnagyobb sportrendezvény a világon.

 

A magyar turizmus és idegenforgalom esetében ez egy olyan erős és jó hétvége volt, amikor megteltek a szállodák, fogadtuk a vendégeket, nagyon komoly profitot realizáltak a szolgáltatók, és természetesen ezáltal adóbevételekhez jutott Magyarország. Mindenki nagyon jól érezte magát, rengeteg turista volt, külföldiek, belföldiek egyaránt – mondta Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 adásában. A szakember az Ízek utcájába gyermekeivel látogatott el, ahol szintén elképesztő tömeg gyűlt össze és a hangulat is lenyűgöző volt.

A tűzijátékről a szervezők korábban azt közölték, hogy minden korábbi rekordot megdöntenek vele, és aki látta, az elmondhatja, hogy ez sikerült is. Az eddigi leglátványosabb augusztus 20-i tűzijátékot láthattuk a hétvégén.

 

Jómagam apámmal Sopronból mindig feljártunk Budapestre, a 70-es évek óta imádom a tűzijátékot, és ilyen látványosat még nem láttam. Egyfajta paradigmaváltás történt: a fényjáték és a hangeffektusok egységes egészet alkottak, a drónokkal kiegészülve. Pazar élmény volt, mint a belföldi mind a külföldi vendégeknek – mondta a szakértő.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az augusztus 19. és 20. közötti időszak hihetetlenül erős volt forgalomban. Az atlétikai vb és az augusztus 20-i események tökéletesen erősítették egymást. Egy olyan időszakot hoztak az idegenforgalomban, ami kiemelkedő, nem csak 2023-ban, hanem az utóbbi években is. Az atlétikai vb rendezésével sportturisztikai nagyhatalommá is vált Magyarország.

 

Tudtunk olyat teremteni, ami már hagyomány: Mesterségek ünnepe, Ízek utcája, megjelentek a híres magyarok a várban, ami mindenkinek nagy élmény volt. Több, mint 100 helyszínen voltak programok Budapesten, voltak olyan helyek, ahol elérhető árakon jutottak hozzá a termékekhez és ételekhez, elképesztő kínálatban – összegezte a turisztikai szakember a hétvégét.