Vonattal Isztambulba

2011-05-19 13:23:00 szorenyi.p

hírkép

Az Orient Expresst próbálja majd lepipálni jövő nyártól a MÁV. A török vasúttársasággal közösen azt tervezik, hogy közvetlen szerelvényt indítanak Budapestről Isztambulba - erről számolt be a MÁV Zrt. az MTI-nek.



Valószínűleg különösen a nyugat-európai és észak-amerikai utasok érdeklődnek majd a vasúti utazás és a történelmi útvonal iránt. A tapasztalatok szerint a szép tájakat bejáró, nagy távolságú hálókocsis vonatok egyre népszerűbbek a szabadidős utazók körében.

Budapest és Isztambul között 1889-ben jött létre először közvetlen vasúti összeköttetés. Az új isztambuli vonat a tervek szerint Budapestről késő délelőtt indul majd Békéscsaba - Arad felé, onnan a Maros mentén folytatja az útját Erdélyben.

Éjjel Giurgiu és Rusze között kel át a Dunán. Másnap a Balkán-hegység után jut el a Sipka-szorosba, ahonnan a Rózsák-völgyét átszelve halad tovább. Kora délután lépi át a vonat a bolgár-török határt, és a történelmi Drinápolyt (Edirne) érintve estére ér a 13 milliós egykori török fővárosba, Isztambulba.



Az Orient Express célállomása szintén Isztambul