Bővülhetnek az együttműködések Ecuadorral

2023-05-23 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Ecuador kész nagyobb mértékű gazdasági együttműködésre Magyarországgal – ezt az ecuadori külgazdaságért felelős miniszter mondta Quitoban magyar újságíróknak. Julio Jose Prado hangsúlyozta, hogy több területen is lát lehetőséget az együttműködésre.Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró, aki nemrég járt Ecuadorban, az M1 Ma reggel adásában elmondta, hogy Magyarország számára is komoly lehetőséget rejt a két ország közötti együttműködés.

Magyar Suzukik mennek az utakon és ott is nagyon megbízható, jó autónak számítanak. A két ország közötti kereskedelem 74 százalékot bővült az elmúlt időszakban. Ecuador a világ legnagyobb banánexportőre, ha valaki már vásárolt itthon a déli gyümölcsből, az már biztosan evett ecuadori banánt – mondta a turisztikai szakember, aki több miniszterrel is találkozott. Ezeken a tárgyalásokon felmerültek a további kereskedelmi lehetőségek is.

 

Jártak több banánfarmon, ahol megbizonyosodhattak a 21. századi higiéniai körülményekről. Mindenhol rendkívül fejlett technológiával, tisztasággal találkoztak, ami abszolút megfelel a 21. századi követelményeknek.

 

A turisztikai szakember elmondta, hogy kakaó- és rózsatermesztésben is benne vannak az első három országban a világon, a Magyarország és Ecuador közötti védelmi és szénhidrogénipari együttműködési megállapodás keretében pedig szintén vannak további lehetőségek, ami elsősorban technológiai megállapodást takar.

 

Magyarországot egyfajta kapunak tekintik az ecuadoriak az Európai Unió felé. Ez egy olyan valós erős együttműködés, ami viszonylag hasonló kvalitású országok között sikerre van ítélve. Az ecuadoriak sokszor hasonlóan látják a világot, mint mi. José Luis Salazar Arrarte nagykövet pedig szintén nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a magyar-ecuadori kapcsolatokat kulturálisan is szorosabbra fűzzék - mondta a turisztikai szakember.

 

Dr. Kiss Róbert Richard az ecuadori nagykövetség meghívására érkezett az országba. Másodjára járt itt, és a látványos fejlődés lenyűgözte – mind gazdaságilag, mind turisztikailag.