A karcsúság megöl, de jön az X-Size

2011-05-16 16:56:00 szorenyi.p

hírkép

A hétköznapi ember számára a modellek világa egyenlő a csillogással, a szórakozással, és a bohém életvitellel. A kívülállók csak a szépet látják meg benne. Az igazság azonban sokkal keményebb és riasztóbb.



Ha valaki igazán sikeres model szeretne lenni, akkor legyen nagyon fiatal, iszonyatosan sovány, az átlagnál magasabb. Természetesen mindez izmosan szálkás alkattal és makulátlan bőrrel, valamint szép hajjal. Ezeknek az elvárásoknak nagyon kevesen felelnek meg, viszont annál többen szeretnének. Ennek érdekében iszonyatos fogyókúrába kezdenek, aminek évekkel később látják kárát.

A divatvilágban a vékony modellek a nyerők. Őket hívják a legtöbb munkára, ők utazhatnak el a divat fővárosaiba. Ők azok is, akik mindig is anorexiásak, vagy egyéb étkezési zavarral küzdők maradnak.

Napjainkban elindult egy újfajta divatirányzat, az X-Size modell. A közvélemény nyomására a divatipar elkezdte foglalkoztatni a 42-es méretű modelleket. Sőt, Amerikában egyre inkább a sportos, formás lányokat szeretnék a kampányokban, magazinokban látni. Már most is vannak olyan országok, ahol a nőiesebb modellek kapják meg a munkákat, gondolok itt többek közt Törökországra, Indiára.

A súlyosabb modellek sincs minden rendben. A 42-es méret ugyanis már korántsem nevezhető átlagosnak, inkább túlsúlyosnak számít az illető. A köveréséget reklámozni pedig nem nyerő és nem is egészséges.

Itt van a nagy ellentmondás. A divat világában ritka a normális modell méret. Általában az a nyerő, aki vagy nagyon sovány, vagy jelentős súlytöbblettel bír. Vannak azonban halvány jelek arra, hogy ez változni fog, és a 36-38as mérettel rendelkező lányok mosolyognak majd vissza ránk a címlapokról. A kifutókon azonban még még mindig a csont soványság a nyerő.



A modellek körében a bulimia és az anorexia hétköznapi betegségnek számít.