Képek Kurdisztánból

2023-02-16 13:00:00 Kail

hírkép

Kurdisztán iraki részén játszódik Földvári-Oláh Csaba negyedk regénye, az Apály. Magyar főhőse,  Krisztina azért indul neki a számára ismeretlen világnak, hogy megtalálja halottnak hitt volt férjét, aki megérzései szerint mégiscsak él,mégpedig az iraki Kurdisztánban. A szerző maga nemrégiben újra regénye helyszínén barangolt, és hozott is néhány képet a Világszámnak arról, hogyan élnek ott az emberek.



A muszlim világnak van egyfajta labirintusa, amiben a nyugati ember elveszik, eltéved. Akármit csinál, mindenképpen kívülálló marad, utazóként vagy turistaként eleve nem tudsz bevonódni, de hosszabb ideig ott élve sem - nyilatkozta korábban a térségről a Mandinernek Földvári-Oláh Csaba. 

Kurdisztán pedig, melynek lakói nem is olyan régen felvették a harcot a 2010-es évek világszerte rettegett Iszlám Államával, még inkább ilyen hely. 

"Erbíl nem Marrákes, ahol ballaghatsz a kis hátizsákoddal sisha-bártól étteremig, csak arra kell vigyáznod, hogy ne menj rossz környékre, vagy ne verjenek át a bazárban... Videózni se nagyon lehet, úgy tettem, mintha videótelefonálnék, és magam elé tartottam a telefont, úgy tudtam felvenni pár dolgot, de ha megálltam fotózni, egyből barátságtalanul odajött valaki, és addig beszélt, amíg el nem tettem a telefont. Egyszóval nincs az a kicsattanó vendégszeretet, mint mondjuk a törököknél. Pontosabban van, de nem az utcákon, és annyira nincsenek felkészülve a turistákra, hogy nem csak nem beszélnek semmilyen idegen nyelven, de azt sem értik, miért akarok én mondjuk megnézni egy ismertebb mecsetet, pláne egy múzeumot... Itt vezető nélkül elveszel. Még az, aki évek óta kint él, az sem vegyül a kurdokkal, s a kurdok sem vele." 

Nézze meg, milyen fotókat készített ezen a nehezített pályán Földvári-Oláh Csaba!